Postproductie

Software

Om de opnamen te bewerken tot een vertoonbare 360 graden video is de volgende software nodig:

 • GoPro Omni Importer – om de beelden van dezes geheugenkaarten op de harddisk te zetten.
 • Kolor Autopano Video Pro (meegeleverd) – voorstitching/rendering van bewegende beelden.
 • Kolor Autopano Giga (meegeleverd) – optioneel, voor fine-tuning van de stitch/plakranden.
 • GoPro VR player – om een preview van je werk te zien; let op: de kijkhoek is wijder dan YouTube laat zien; Vimeo geeft een ander beeld dan YouTube, maar hier kun je zelf de kijkhoek instellen.
 • Spatial Media Metadata Inserter – om wat magie toe te voegen aan je output voor de upload naar YouTube/Vimeo.
 • Adobe Premiere of Adobe Media Encoder – voor output naar H265/HEVC, en het maken van ‘inbetweens’ met een masker om ongewenste objecten te verwijderen.
 • Optioneel: FFmpeg – voor het maken van inbetween files, c.q. final files voor YouTube/ Vimeo.
 • Adobe Photoshop – om maskers te maken.

Hardware

Volgens GoPro heb je geen snelle computer nodig, maar de praktijk wijst anders uit (of wij hebben te weinig geduld). Gebruik de snelste computer die je te pakken kunt krijgen.*

Het is ons niet duidelijk geworden welke delen van de processing plaatsvinden op de CPU en wat op de GPU, maar probeer de componenten maximaal te gebruiken.

Je hebt ook veel monitorruimte nodig. Meestal heb je meerdere vensters open, dus een grote monitor of dual monitor is erg handig.

* Wij testen op een Win 10 box, dual Xeon E5-2670 2,6 Ghz, met 32 logical processors, 32 gig RAM en een Quadra K4000 gra sche kaart. En dat is nog te traag naar onze smaak.

Importeren

Importeren gebeurt door de microSD-kaartjes vanachter de klepjes uit de zes GoPro’s te halen (met bijgeleverde pincet) en deze in de (bijgeleverde) microSD card readers te steken. Importeren gaat via USB. Zorg voor snelle USB 3 (blauwe poorten) omdat de camera’s veel data genereren. Aangezien je toegang tot meerdere bestanden tegelijkertijd wilt, heb je een schijf nodig met meerdere koppen, of beter nog een solid state drive. Neem een goede schijf mee als je op locatie moet of oaden.

Stitchen

Voordat kan worden gemonteerd moeten de beelden van de diverse camera’s worden samengevoegd tot een beeld. Dit proces heet stitchen. Bij de GoPro Omni is een softwarepakket bijgevoegd dat dit automatisch verzorgt. Dit proces gaat ‘quick & dirty’. Als je de overgangen echt mooi (dus onzichtbaar) wilt maken, kost dit veel tijd.

Nabewerking

Een gestitchte video kan worden bewerkt met videomontage-software. Adobe Premiere is op 360 graden video voorbereid. Vaak is het nodig om maskers te maken om delen van het beeld te maskeren.

Wees voorbereid op lange render- en kopieertijden.

 • Offloaden van de kaarten gaat sneller dan de opnametijd.
 • Rendering van inbetweens naar Prores of Cineform duurt 8 keer langer dan de opnametijd; Automatching color over time duurt 2 keer langer dan de opnametijd.
 • Rendering van de definitieve 360 video, duurt 5 keer langer dan de opnametijd.
 • Transcoderen van de definitieve 360 video naar iets om te uploaden duurt 2 keer langer dan de opnametijd. Verwacht kortom 19 keer rendertijd t.o.v. de lengte van een video. Dus: maak korte films of zorg dat je geen deadline hebt als je een lange film wilt maken.

En dan nog dit

Werk op een niet-destructieve manier. Kopieer niet alleen de onderdelen die je nodig hebt. Er zijn altijd veranderingen waar je een extra stuk nodig hebt. Inbetweens maken van het hele spul werkt sneller.