Opname

De werkwijze is in principe simpel. Camera aanzetten, materiaal inladen met bijgeleverde software, exporteren naar YouTube of Vimeo en klaar. Helaas is de praktijk een beetje lastiger, zeker als je alles mooi wilt afwerken.

Batterijduur

De interne accu’s van de zes camera’s beloven ongeveer 40 minuten opnametijd. Echter, als een van de camera’s te weinig stroom krijgt volgt een foutmelding (‘array-error’) en stopt de opname. Dus: neem met volledig opgeladen camera’s niet langer dan 30 minuten op zonder de bijgeleverde externe accu aan te sluiten.

Opnametijd

Vertrouw niet op de online tabellen voor 32 Gig geheugenkaarten; reken nooit op meer dan 60 minuten ‘recording time’. Schrijf de kaarten niet helemaal vol.

Kadrering

Wees je ervan bewust dat je zes camera’s hebt die allemaal in een andere richting fotograferen. Dus, als je met mooi weer buiten bent is ten minste een van de camera’s direct naar de zon gericht en zal compenseren voor die enorme hoeveelheid licht. Mensen die in die richting gefilmd zijn zullen waarschijnlijk zwart worden.

Zorg ervoor dat het belangrijkste onderwerp dat je wilt laten zien in (de richting van) het licht staat. NIET filmen onder te donkere omstandigheden.

Elke camera heeft licht nodig en hoe mooier het licht, des te mooier het eindresultaat zal worden. Verder zal uiteraard alles wat in de buurt staat in de video terechtkomen, dus ruim de set op voor je gaat draaien.

De camera’s filmen in groothoek. Dat betekent dat alles dicht bij de camera’s groot is, en met elke meter verder weg van de camera veel kleiner wordt. Wees ervan bewust dat de kijkhoek op YouTube ongeveer 100 graden is. Dit betekent dat, als je een ‘medium-shot’ van een persoon wilt maken,  je de camera op slechts 60 cm afstand moet opstellen.

Parallax / plaklijnen (stitches)

Aangezien de camera’s in het frame een paar centimeter uit elkaar zijn gemonteerd is er sprake van enige parallax. Dit betekent dat – zeker op een korte afstand – één camera vanuit een iets andere hoek kijkt dan een andere. Dit kan elkaar bijten: tafelranden lopen niet rechtdoor en je ziet soms duidelijke overgangen (‘plaklijnen’). Probeer, om dit soort problemen te voorkomen en de hechtingen niet te veel te laten opvallen, om één camera zo nauwkeurig mogelijk op het belangrijkste onderwerp te richten. Een kogelgewricht op het statief geeft hiervoor voldoende bewegingsvrijheid. Dit heeft geen invloed op de uiteindelijke kijkhoek, want die kun je naar wens instellen in de postproductie. Zorg ervoor dat er geen objecten dichterbij dan 60 cm van de camera staan; de parallax-artefacten zijn dan erg vervelend.

NB: hoewel de camera’s in een 4:3 beeldverhouding opnemen is het gedeelte van het beeld dat uiteindelijk wordt gebruikt afhankelijk van de camera-oriëntatie (ze zijn afwisselend horizontaal/ verticaal gemonteerd). De horizontale camera’s krijgen een breder aandeel in het eindbeeld dan de verticale camera’s. Dus als je twee camera’s richt op twee onderwerpen (personen), richt dan een beetje ‘off-center’ om dit te compenseren.

Aanvullende tips

• Zorg dat de camera’s tevoren getest zijn en alle accu’s (ook de externe accu en de batterij van de afstandsbediening) helemaal opgeladen. Camera’s functioneren niet tijdens opladen.

• Stel datum en tijd in op de camera’s en controleer deze voor elke opname. Dit maakt terugzoeken (‘spotten’) later makkelijker.

• Gebruik een stevig tafelstatief met kogelscharnier; dit maakt bediening en instellen van de camera en het uitnemen en inzetten van de geheugenkaartjes veel makkelijker.

• Bepaal de positie van de camera. Zorg dat de ‘stiknaden’ (de overgangen tussen de zes camera’s) niet door je belangrijkste onderwerp lopen, door de belangrijkste kijkrichting een vol camerabeeld te geven.

• Kies voor elke opname het juiste statief. Een foto- of camerastatief (tripod) is niet wenselijk. Een goed microfoonstatief voldoet vaak prima, want stevig en slank (i.v.m. onzichtbaarheid). Ook lichtstatieven zijn bruikbaar. Denk wel aan verloopstuk/adapter voor schroefdraad (verkrijgbaar bij de muziekhandel).

• Zorg voor voldoende leesbrillen als er veertigers bij de opnamen betrokken zijn.