Apparatuur

Video

De gebruikte videoapparatuur was het GoPro Omni pakket, bestaande uit een ‘Omni Sync Rig’ met 6 GoPro-camera’s (8K) met externe voeding en batterij, en een Kolor softwarepakket om de zes camerabeelden aan elkaar te smeden tot een geheel. Het pakket wordt geleverd in een degelijke plastic flightcase met aanvullende benodigdheden.

Beeld en geluid van de zes camera’s worden automatisch gesynchroniseerd. Bediening van ‘camera 1’ betekent automatisch hetzelfde voor de andere 5 camera’s. Ook een afstandsbediening is bijgeleverd.

Audio

De camera heeft eigen microfoons die het omgevingsgeluid prima weergeven. Echter, wanneer gesproken woord belangrijk was werd het geluid apart opgenomen met een externe microfoon en recorder (i.c. Zoom H4N); in postproductie werd de geluidsopname samengevoegd met de video. Het geluid in de 360 video’s is mono.

Licht

Alle opnames werden gemaakt met natuurlijk licht (daglicht/binnenverlichting).

Headsets

Voor het bekijken van de 360 graden video’s werden 15 Homido VR Headsets (V2) aangeschaft door het programma ICT in Onderwijs van de Radboud Universiteit. De Homido is compatibel met Android en Apple smartphones en heeft een goede kwaliteit lenzen. Een vergelijkbaar alternatief is de VR-bril van Samsung die werkt met Galaxy S6/7 smartphones.